Home Over Klik voor Wonen Om te bekijken Nieuws Sneller een geschikte woning via doorstroming

Sneller een geschikte woning via doorstroming

Leestijd: 3 min

Sommige huurders wonen in een woning die niet meer past bij hun wensen of gezin. Ze krijgen bijvoorbeeld ander werk, een ander inkomen, een kind of een partner of gezondheidsklachten. Vaak zorgt dit ervoor dat zij willen verhuizen. Deze huurders willen we laten ‘doorstromen’ (of: verhuizen) naar een meer geschikte woning. Zo groeit het plezier in wonen. En komt er weer een woning vrij voor andere mensen die een woning zoeken.

Wanneer kun je meedoen aan doorstroming?

Om je sneller aan een geschikte woning te helpen, kan je 'doorstromen' naar een andere huurwoning. In West-Brabant kan je verhuizen van en naar huurwoningen van de aangesloten verhuurders. Dit zijn: Alwel, Laurentius, Thuisvester, WonenBreburg, Woonkwartier en Woonvizier.

Hiervoor gelden wel een paar spelregels:

  • Je huurt minimaal 5 jaar achter elkaar dezelfde woning bij een van deze verhuurders;
  • Je kan alleen doorstromen in de gemeente waar je woont;
  • Je staat ingeschreven bij Klik voor Wonen;
  • Én je laat een woning achter als je verhuist.

Alles in orde? Dan kan je reageren op doorstroomwoningen.

Deze woningen herken je op Klik voor Wonen aan het label ‘Doorstroomwoning’. Huur je geen woning? Dan kan je ook op deze woningen reageren. Wel krijg je een lagere plaats in de volgorde van de kandidaten.

Let op: vul eerst je gegevens goed in op Klik voor Wonen.

Wil je reageren op een doorstroomwoning? Vul dan eerst in hoe je woont. Dit doe je in je inschrijving van Klik voor Wonen.

  • Klik rechts bovenin op ‘inloggen’. Gebruik jouw persoonlijke inlog gegevens.
  • Ga naar ‘Mijn overzicht’ en dan naar ‘Persoonlijke gegevens’
  • Klik daarna op 'Huidige woonsituatie' en vul je gegevens in.
  • Klaar? Dan controleert je verhuurder binnen 5 dagen of de gegevens kloppen. Als de gegevens kloppen, geeft de verhuurder goedkeuring. Daarna kan je reageren op een doorstroomwoning.

Hoe werkt het?

  • Alle huurwoningen komen op Klik voor Wonen. Dus ook de doorstroomwoningen.
  • Je herkent de woningen aan het label ‘Doorstroomwoning’.
  • Huur je 5 jaar of langer aan één stuk in dezelfde woning bij een van de verhuurders? En heeft je verhuurder dit gecontroleerd? Dan kan je reageren op woningen met het label ‘Doorstroomwoning’ binnen de gemeente waar je nu een woning huurt. Hoe langer je huurt, hoe hoger je komt te staan. We geven je een voorbeeld. Iemand huurt 20 jaar dezelfde woning en staat 2 jaar inschreven bij Klik voor Wonen. Deze huurder komt hoger te staan dan iemand die 10 jaar dezelfde woning huurt en 10 jaar staat ingeschreven.
  • Woon je buiten het Klik voor Wonen gebied? Huur je korter dan 5 jaar? Of laat je geen huurwoning achter voor anderen? Dan kan je nog steeds op de doorstroomwoningen reageren. Huurders die aan de spelregels voldoen gaan voor.

Doorstroming helpt bij het vinden van een geschikte woning.

In de gemeente Breda kon je al doorstromen naar een andere woning. Vanaf 1 januari 2024 breiden we uit naar de gemeente Moerdijk, Drimmelen, Oosterhout, Geertruidenberg, Zundert en Rucphen en vanaf 1 juni 2024 doen de gemeente Roosendaal en Etten-Leur ook mee.  Met doorstroming willen we huurders die een andere woning zoeken sneller aan een geschikte woning helpen. Doordat deze huurders makkelijker kunnen verhuizen, komt er weer een woning vrij voor andere mensen die een woning zoeken. Hierdoor komt er een stroom van verhuizingen op gang. En komt de woningmarkt meer in beweging.

Hulp nodig? Laat het ons weten.

Je kunt contact met ons opnemen via het contactformulier, chat of wil je liever iemand persoonlijk spreken, bel dan met één van de deelnemende verhuurders.